Den Übergang zwischen den Kulturen im Chianti beschreibt die folgende Publikation, die auf dem Fund von Traubenkernen im etruskisch-römischen Anbaugebiet basiert, etwa ab 300 BC.
Abstract
Although domestication of the grapevine (Vitis vinifera L.) has been extensively documented, the history of genotype selection and evolution of vineyard management remain relatively neglected fields of study. The find of 454 waterlogged grapevine pips from a well-dated Etrusco-Roman site in the Chianti district (Tuscany, Central Italy) is an extraordinary chance to gain insights into the progress of viticulture occurring in a key historical period in one of the world's most famous wine regions. The molecular and geometrical analyses of grape seeds showed (a) the presence in the site of different grapevine individuals and (b) a sudden increase in pip size, occurring at around 200 BC, whic explainable by the selection and introduction of new varieties. In this period, the Etruscans settlers in Chianti were stimulated by northward-expanding Roman culture to use novel vineyard management practices. We hypothesize that one of the most important innovations may have been the introduction of pruning, inducing vine physiological conditions more favorable to pip growth. Such changes were the consequence of specific entrepreneurial choices made by the Romans in a period of economic investment in grape cultivation and wine making to satisfy the increased trade demand after the conquest of the Central-Western Mediterranean basin.
Obwohl die Domestizierung der Weinrebe (Vitis vinifera L.) weitgehend dokumentiert ist, bleiben die Geschichte der Genotypselektion und Entwicklung des Weinberg-Managements noch relativ vernachlässigte Studiengebiete. Der Fund von 454 wasserhaltigen Weinkernen aus einer alten etruskisch-römischen Fundstätte im Chianti-Gebiet (Toskana, Zentralitalien) ist eine außergewöhnliche Gelegenheit, Einblicke in die Entwicklung des Weinbaus in einer der berühmtesten Weinbauregionen der Welt zu gewinnen. Die molekularen und geometrischen Analysen der Traubenkerne zeigten (a) das Vorhandensein verschiedener Rebsorten und (b) eine plötzliche Zunahme der Kern-Größe, die um 200 v. Chr. auftrat, was durch die Auswahl und Einführung neuer Rebsorten erklärbar war. In dieser Zeit wurden die Etrusker-Siedler im Chianti durch die nordwärts expandierende römische Kultur angeregt, neue Methoden der Weinbergbewirtschaftung anzuwenden. Wir gehen davon aus, dass eine der wichtigsten Neuerungen möglicherweise die Einführung des Rebschnittes war, der die physiologischen Bedingungen der Weinrebe begünstigte. Diese Veränderungen waren die Folge spezifischer unternehmerischer Entscheidungen der Römer in einer Zeit wirtschaftlicher Investitionen in den Weinbau und die Weinherstellung, um die gestiegene Handelsnachfrage nach der Eroberung des Mittel-Westlichen Mittelmeerraums zu befriedigen.
Artikel aus der PLOS.one, open access,
Dating the beginning of the Roman viticultural model in the Western Mediterranean: The case study of Chianti Central Italy
Abstract
Although domestication of the grapevine (Vitis vinifera L.) has been extensively documented, the history of genotype selection and evolution of vineyard management remain relatively neglected fields of study. The find of 454 waterlogged grapevine pips from a well-dated Etrusco-Roman site in the Chianti district (Tuscany, Central Italy) is an extraordinary chance to gain insights into the progress of viticulture occurring in a key historical period in one of the world's most famous wine regions. The molecular and geometrical analyses of grape seeds showed (a) the presence in the site of different grapevine individuals and (b) a sudden increase in pip size, occurring at around 200 BC, whic explainable by the selection and introduction of new varieties. In this period, the Etruscans settlers in Chianti were stimulated by northward-expanding Roman culture to use novel vineyard management practices. We hypothesize that one of the most important innovations may have been the introduction of pruning, inducing vine physiological conditions more favorable to pip growth. Such changes were the consequence of specific entrepreneurial choices made by the Romans in a period of economic investment in grape cultivation and wine making to satisfy the increased trade demand after the conquest of the Central-Western Mediterranean basin.
Obwohl die Domestizierung der Weinrebe (Vitis vinifera L.) weitgehend dokumentiert ist, bleiben die Geschichte der Genotypselektion und Entwicklung des Weinberg-Managements noch relativ vernachlässigte Studiengebiete. Der Fund von 454 wasserhaltigen Weinkernen aus einer alten etruskisch-römischen Fundstätte im Chianti-Gebiet (Toskana, Zentralitalien) ist eine außergewöhnliche Gelegenheit, Einblicke in die Entwicklung des Weinbaus in einer der berühmtesten Weinbauregionen der Welt zu gewinnen. Die molekularen und geometrischen Analysen der Traubenkerne zeigten (a) das Vorhandensein verschiedener Rebsorten und (b) eine plötzliche Zunahme der Kern-Größe, die um 200 v. Chr. auftrat, was durch die Auswahl und Einführung neuer Rebsorten erklärbar war. In dieser Zeit wurden die Etrusker-Siedler im Chianti durch die nordwärts expandierende römische Kultur angeregt, neue Methoden der Weinbergbewirtschaftung anzuwenden. Wir gehen davon aus, dass eine der wichtigsten Neuerungen möglicherweise die Einführung des Rebschnittes war, der die physiologischen Bedingungen der Weinrebe begünstigte. Diese Veränderungen waren die Folge spezifischer unternehmerischer Entscheidungen der Römer in einer Zeit wirtschaftlicher Investitionen in den Weinbau und die Weinherstellung, um die gestiegene Handelsnachfrage nach der Eroberung des Mittel-Westlichen Mittelmeerraums zu befriedigen.
Artikel aus der PLOS.one, open access,
Dating the beginning of the Roman viticultural model in the Western Mediterranean: The case study of Chianti Central Italy